čtvrtek 16. prosince 2010

Nástrahy sociálních sítí

Asi každý z Vás, který momentálně čte tento článek nějakou sociální síť používá. Ať už Facebook, Lidé.cz, Líbímseti nebo jiný. Příspěvek ale má být věnován hlavně mladým uživatelům těchto sítí a ještě daleko více jejich rodičům.

Není dne ani hodiny, kdy by na Vás internet nenastražil žádné nebezpečí. Téměř v každé denní době Vás mohou na internetu potkat lidé více než podivní. Byť mám s internetem a těmito servery každodenní zkušenosti, před tím, než jsem si to sám zkusil jsem tomu nevěřil. Vstříc nebezpečí jsem se na jednom seznamovacím serveru přestrojil za mladou dvanáctiletou slečnu. Výsledky? Šokující!

Uveřejním zde některé části komunikace pro představu, čeho jsou lidé na veřejných chatech schopní. Po vstupu do místnosti s nickem "*********ova" jsem napsal, jestli si někdo nechce popovídat. Jak je celkem běžné u dívek v mladém věku - okamžitě bylo spoustu odpovědí. Vybral jsem si tedy asi tři pro tento článek zdánlivě nejužitečnějších. Nutno říct, hned první rozhovor mě dostal do kolen. Uživatel se dívky ptá, zda má nějaké sexuální zkušenosti. Dívka mu (ve dvanácti letech naprosto pochopitelně) odpoví, že naprosto neví, o co se jedná, načež tento již evidentně sexuální maniak dívence mile rád vysvětlí, co by po ní chtěl. Byť mou odpovědí jest věk - 12 let, odpovězeno mi je že to nevadí, že se nemusím bát, že to můžu dělat klidně když je mi 8 a nikdo mi nic neudělá. Následující screen nechť je předmětem pravdivosti mého tvrzení.

screen rozhovoru
Kliknutím zvětšíte obrázek

Bohužel, nyní už víte, jak to na takovém chatu vlastně chodí, jenže toto není jedíný příklad. Objevují se zde nejen pedofilové, ale i různí zvrhlíci. Můžou chtít třeba pod záminkou dobití kreditu, což je pro děti většinou opravdu lákavé (ovšem když takovému člověku poskytnete telefonní číslo, musíte počítat s následky), fotky nejrůznějších druhů. Při mém testu jsem se setkal s chtíčem fotografií chodidel. Mohou pochopitelně zkoušet různé výmluvy, jako například že je použijí ke studii. Také pro rodiče mohou mít mnoho výmluv kvůli zapůjčení foťáku. Přikládám další screen.

screen rozhovoru
Kliknutím zvětšíte obrázek

Email, který jsem obdržel můžete shlédnout zde. Ovšem zdaleka ne každý "na to" jde hned a z ostra. Pochopitelně většina zkouší tůžně oťukávat a zkoušet čeho je mladá dívenka schopná. Jak můžete vidět na screenu níž, občas se tito lidé nebojí ani rodičů. Překvapivé.

screen rozhovoru
Kliknutím zvětšíte obrázek

Závěrem bych asi jen dodal, že bezpešnost na internetu opravdu nehledejte. Myslím, že mnohdy je pro děti daleko bezpečněji venku mezi lidmi než v zavřeném pokoji doma. Společnost Seznam.cz vytvořila pro bezpečnost dětí projekt "Seznam se bezpečně", který je volně ke stažení na stránkách http://www.seznamsebezpecne.cz/. Vřele doporučuji stáhnout.

2 komentáře:

  1. Děkuji za velmi konkrétní článek a ještě konkrétnější ukázky. Rozhodně doporučím k přečtení rodičům svých žáků.
    Také si dovolím dát odkaz do svého blogu...

    OdpovědětVymazat
  2. Diky, ani ja sam jsem necekal, ze je to na internetu az takhle spatne...

    OdpovědětVymazat