sobota 12. prosince 2009

Návštěva IBM

Tak jsme se asi po dvou letech lákání a slibování, které je na naší škole naprosto běžné, konečně dostali na exkurzi do brněnské pobočky IBM. Nutno říci, nebýt v září nově příchozího vyučujícího, nejspíš bychom se mohli na tuto budovu dívat zase jen z venku. Byl pátek a tudíž i onen den plánované návštěvy této obrovité počítačové firmy.

IBM

Na sraz v 9:10 kupodivu dorazili téměř všichni včas, takže se mohlo vyrazit. Hned při vstupu jsme výměnou za občanský průkaz dostali vstupní karty s nápisem VISITOR a poté hurá do hlubin labyrintu zvaného IBM. Uvítala nás velmi milá personalistka této firmy a kolem občerstvení, u kterého nejednomu člověku ukápne slina od úst, nás zavedla do přednášecí místnosti.

visitor
Foto: Adam Zabloudil

Představila se a malinko nás uvedla do tajů této firmy. Dozvěděli jsme s například, že zaměstnance zde mají rozdělené do tří vrstev - first level, toto jsou lidé po škole, jež mají na práci pouze monitorování serverů klienta a tudíž nsou i obrovskou zodpovědnost, second level, toto už jsou vyspělejší buďto administrátoři serverů nebo řešitelé varovných alertů, na které upozorní lidé z levelu first no a závěrečnou vrstvou jsou manažeři a produktoví manažeři, specializovaní na jednu oblast, nebo že IBM funguje na systému tří směnného provozu a to kvůli celosvětovému rozšíření firmy, když musí zaměstnanec řešit problém mimo naši republiku někde jinde, kde je o pár hodin více, či méně než u nás. V IBM se jako hlavní dorozumívací jazyk používá pochopitelně angličtina, mluví se zde více než 60ti jazyky, IBM zaměstnává na 3 300 lidí a mezi nimi naleznete až 80 národností. Důraz byl kladen na obrovské kariérové možnosti. Člověk se zde může vypracovat opravdu velmi vysoko. Každý pracovník IBM má svůj notebook. Tolik prozatím o zaměstnancích. Po dobré půl hodince povídání personalistky Jolany přišel nám něco málo říci i zaměstnanec právě levelu second.

Měli jsme za sebou zhruba tři hodinky povídání o opravdu velmi zajímavých věcech a nadešel čas na to, na co se zřejmě všichni těšili nejvíce. Zvedáme se ze židlí a následujeme sympatické zaměstnance, vedouc nás útrobami firmy. Konkrétně mé očekávání bylo trošku nepravdivé. Očekával jsem tým lidí, kteří před sebou budou mít screensavery a komunikační programy. Realita je malinko jinde. Tito lidé opravdu bedlivě sledují své dva monitory a to, že se sem tam objeví nějaký ten kecálek, e-mail, nebo RSS, je zde spíše výjimka. Proplétáme se nejrůznějšími pracovišti, poznáváme spousty lidí a spousty odlišných kultur. Panuje zde opravdu velmi dobrá, přátelská a komunikativní atmosféra.

Pomalu se dostáváme ke konci těchto oddělení, scházíme po schodech dolů, odevzdáváme zpět své návštěvnické kartičky, které jsme mimochodem absolutně vůbec nepotřebovali, a s poděkováním za pěknou a učenlivou přednášku s naprosto spokojeným pocitem odcházíme...

Žádné komentáře:

Okomentovat