pondělí 8. března 2010

Školní sešit tečka cézet

Školní sešit! Žhavá novinka ve světě internetu? Možná ne tak docela.

pro zvetseni obrazku kliknete - skolni sesit



Pro ty, kteří o tomto projektu nic nevědí, zapněte svůj fejsbuk - nemáte? Smůla. Toto je první zádrhel celého školního sešitu. Jakmile není Facebook, není nic. K registraci je totiž tato sociální síť nutná a taktéž pro ty, co nemají ve škole přístup k facebooku je celkem k ničemu. Možná tedy onen sešit nebude takový boom, jak to vypadalo.

pro zvetseni obrazku kliknete - skolni sesit

pro zvetseni obrazku kliknete - skolni sesit



Musím říct, že po vyzkoušení mi tato stránka nepřipadala vůbec špatná, ale... Jako všechno, také tato stránka své "ale" skrývá. Představte si, že máte předepsaný text ve wordu a místo přepisování jej chcete naprosto logicky pouze kopírovat. A ejhle, co se stane? Školní sešit nezvládá chroustat HTML kódy týkající se formátování textu, no, zřejmě žádné. Takže pokud se rozhodnete pro vkládání formátovaného textu, místo sešitu budete mít mišmaš znaků poněkud nesmyslných a vypadajících podobně následujícímu.


<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal"
style="margin-left:36.0pt;text-indent:-18.0pt;mso-list:l21
level1 lfo2;tab-stops:list36.0pt"><span style="font-family:&quot;
Wingdings 2&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Wingdings 2&
quot;;mso-bidi-font-family:&quot;Wingdings 2&quot;; mso-bidi-font-weight:bold" contenteditable="true"><span style="mso-list:
Ignore" contenteditable="true"> <span style="font:7.0pt&quot;
TimesewRoman&p;quot;" contenteditable="true">&nbsp;&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </span><
/span></span><span style="mso-bidi-font-weight:bold" contenteditable="true">4)A zde se již dočkáte jednoho slova :-)


pro zvetseni obrazku kliknete - skolni sesit



Existuje náhrada?

Odpověď na tuto otázku je naprosto prostě prostá. Samozřejmě! A kde ji nalézt? USE GOOGLE! A to doslova. Google také krom vyhledávání, emailu, sdíleného kalendáře totiž nabízí také něco, čemu se říká google dokumenty. Takže ať více či méně, jedná se prakticky o to samé. Pouze s několika zásadními rozdíly. Když pomineme, že facebook poskytuje lidem užitečnou socializaci, spousta vychytaných aplikací ke změně Vašeho pozadí, a parádně hustodémonsky krutopřísné hry, umožňuje nám (stejně jako google) dozvědět se, kterak se měla Ivetka venku, že Frantíka sere škola nebo také že Martin prožívá těžké životní situace. Jinak bohužel, je - na rozdíl od služeb googlu - facebook téměř k ničemu.

pro zvetseni obrazku kliknete - skolni sesit



Nespornou výhodou je u školního sešitu pochopitelně sdílení, jenže i to je v dnešní době dávno překonaná záležitost. Ano, skutečně, tuto službu google nabízí také...

1 komentář:

  1. Zdravím,
    díky za recenzi projektu. S Vámi popisovanými nedostatky relativně souhlasíme.

    První bod – tedy Facebook – je ale velice sporný, protože neslouží pouze k přihlašování, ale i například k výpisu přátel, používajících Školní sešit.cz. Nicméně rozumíme, že někteří uživatelé mohou mít s registrací na Facebooku problém – pro ty zatím alternativní způsob přihlašování nechystáme.

    Kopírování z Wordu je momentálně problémové, ale v dohledné době chystáme implementaci nástroje pro konsolidaci HTML z Wordu. Mimochodem k tomu Vašemu screenu: Proč kopírujete obsah hodiny do jejího čísla? Je logické, že pak nemůžete získat požadovaný výsledek.


    S pozdravem

    Jan Kuča – primární programátor projektu Školní sešit.cz

    OdpovědětVymazat