úterý 5. března 2013

Marty09? Tak to pojďme rozebrat!

Už je to fakt dávno, co jsem napsal poslední článek, ALE...

 Jsou to 4 dny, co jeden mladý, nerzovážný chlapec s internetovou přezdívkou Marty09 po zběsilé honičce s policií havaroval ve vysoké rychlosti na 119. km dálnice D1. Jelikož internetové diskuze, respektive to, co se v nich píše, mi nedá spát a přispívat do nich je jako mluvit ve dvě ráno z okna ve dvanáctém patře paneláku, rozhodl jsem se shrnout svoje názory v následujících větách a souvětích, ke kterým možná později přibyde i video.

Spousta lidí reaguje na články, videa nebo komentáře a vlastně ani neví, co a jak se stalo, proto se právě na průběh a okolnosti vrhneme hned v úvodu článku.

Je pátek prvního března a bezpečnostní agentura kolem třetí hodiny odpoledne konečně nachází odcizené vozidlo Audi, které je již skoro 24 hodin v pátrání a s největším předpokladem jej řídí nezletilá osoba bez patřičného řidičského oprávnění. Jali se jej sledovat, ovšem jen co řidič spatřil vozidlo agentury, začal ujíždět. Po několika okamžicích proto předává bezpečnostní agentura někde kolem 209. km směrem na Prahu pronásledování a řešení celého připadu do rukou policie, která vyzývá řidiče světelnými a zvukovými signály k zastavení vozidla. Místo očekávaného poklidného odstavení ale řidič Marty09 sešlápne plyn kradeného auta a zběsile mužům zákona ujíždí v rychlosti, která je skutečně závratná, konkrétně někde kolem 250km/h. Na 190.km D1, tedy po necelých 20ti kilometrech přebírá pronáslednování policejní VW Passat, který je schopen s Audi udržovat takto vysokou rychlost. Taktéž toto vozidlo neustále opakuje výzvy k zastavení. Marně. Na to konto se operační středisko Dálniční policie Velký Beranov (možná na popud velitele celé akce) rozhoduje postavit před svojí centrálou na 119. km D1 zátaras a zastavit tak provoz na dálnici, čímž měla znemožnit Martymu další riskantní kousky za volantem. Je nutno podotknout, že v rychlosti 250km/h ujedete za minutu přes čtyři kilometry, na rozhonutí policie tedy bylo velmi málo času. Na onom kilometru něco před půl čtvrtou vše končí. Nebo začíná? Po asi osmdesátikilometrové jízdě, ve které se Marty09 nejspíše snažil vyhnout trestu v obrovské rychlosti doslova smetl vozidlo, které bylo odstaveno na krajnici a velmi vážně zranil jeho řidiče, který musel být letecky transportován do nemocnice v Brně. Obě vozidla totiž prakticky okamžitě po nárazu začala hořet. Řidiče z Octavie se naštěstí z plamenů podařilo díky zdemolované zadní části jeho vozu včas dostat. Marty09 už takové štěstí neměl a na místě zahynul.

Toť osvětlení celé "kauzy". Teď bych se rád věnoval těm nejkontroverznějším a nejdiskutovanějším komentářům, na které je možné v souvislosti s Martym narazit.

Snad nejčastěji diskutovaným tématem se stává zákrok dálniční policie. Že byl neprofesionální, že za jeho smrt mohou oni nebo že uzavření dálnice bylo neopodstatněné a zbytečné. 80% komentářů je nepublikovatelných kvůli jejich buď pravopisné povaze, inteligenci autora nebo vulgaritě.

Dovolte mi tedy vyjádřit se k počínání policie a přitom se pozastavit u některých dalších komentářů.

Jak jsem již zmínil, vozidlo, respektive jeho řidič, neuposlechl výzvu policie na zastavení vozidla a pokusil se ujet. V takové chvíli mi příjdou scestné komentáře, že se za ním policisté neměli hnát a přijít si pro něj až k němu domů. Málokdo z autorů komentářů tohoto typu si totiž uvědomuje, jak nebezpečné je pohybovat se po českých dálnicích takovou rychlostí. Momentálně opomíjím fakt, že Marty neuměl řídit a neměl ani řidičák. Policie tedy dělala jen svoji práci a troufnu si tvrdit, že nasazovala pro ochranu ostatních účastníků silničního provozu svůj vlastní život, jelikož ve 250km/h je každý náraz z 90ti % smrtelný. Nejspíš nikdo netušil, že vše skončí tak tragicky a Marty nebude mít dost vysoké IQ k tomu, aby před policejním zátarasem, respektive před stojící kolonou vozidel zastavil.



Dalším velmi opakovaným komentářem je názor, že policisté měli Martymu prostřílet pneumatiky. Zřejmě ani autoři těchto komentářů nemají řidičák a ani nikdy neseděli v autě. Doporučuji proto velmi jednoduchý test. Až někdy pojedete autem po silnici první třídy, pojedete 90km/h, zkuste si za jízdy vystrčit z okýnka ruku. Fičák, co? Střílející policista musí být skoro polovinou svého těla vně vozidla, ze kterého střílí, nehledě na to, že strefit pneumatiku, která je široká zhruba nějakých 20cm je při okolnostech, které panovaly, prakticky nemožné.

Co dál? Je mi až na zvracení z názoru, že zasahující policisté nechali Martyho ve voze schválně uhořet. Jak je nejspíše těmto pisálkům neznámo, policisté, zvláště tito dopravní, nejsou v žádném přpadě vybaveni na záchranu raněného z hořícího vraku. (Mimochodem doteď nikdo neví, jestli smrt byla zapříčiněna plameny nebo už samotným nárazem.) Nejsou to hasiči, nemají prakticky neomezené množství hasících prostředků ani nehořlavé oblečení. Myslím, že každý někdy v životě zkoušel udržet sirku až do jejího úplného vyhasnutí a povedlo se to tak polovině. Tady byl žár několikanásobně vyšší. Proto mi vysvětlete, jakým způsobem měli policisté jednat, když bylo potřeba v prvé řadě vozidlo rozstříhat hydraulikou, než vůbec bylo možné se k Martymu dostat.



Spousta lidí také nadává na medializaci tohoto případu a na kritiku počítačových her. Možná to ani nevíte, ale je dokázáno, že počítačové hry mají v dnešní době díky svému realistickému vyobrazení na člověka větší vliv, než si dokáže připustit. Proto si i já myslím, že kořeny Martyho ujíždění pramení někde na rozhraní počítačových her a scifi filmů podobným Kobře 11. Mnoho PC her a spoustu filmů je z nějakého důvodu přístupná až od určitého věků uživatele nebo diváka. Zřejmě to tedy nebude jen tak pronic zanic.

Časté jsou také komentáře, že by jeden druhému přál něco podobného. Jen bych se zeptal co? Za volantem jsem strávil už poměrně hodně času, ale vždycky, když se za mnou rozsvítily modré majáky a nápis POLICIE STOP, zastavil jsem. Nikdy jsem také neukradl otci auto, tudíž nějak nemám představy o tom, co bych si konkrétně měl já nebo někdo jiný zažít. Nejsem debil.

Že k tomu měl své důvody? I kdyby, na světě je milion dalších, spolehlivějších a účinnějších způsobů pro řešení krizových situací. Ujíždět policii v kradeném voze mi příjde jako jeden z těch úplně nejstupidnějších.

Abychom se dobrali k nějakému závěru, chtěl bych každého, kdo se dočetl až sem požádat, aby si před publikací komentáře na internetu ještě jednou přečetl, co vlastně napsal a zamyslel se nad tím. Vulgární ani jinak urážlivé komentáře nikdy nikomu ani ničemu nepomohou.

Jak se říká, o mrtvých jenom v dobrém, nicméně nezlobte se na mě, tento člověk v žádném případě nebyl normální. Možná jste ho měli rádi, to je každého věc, já jsem o něm slyšel poprvé až v souvislosti s onou nehodou a zapůsobil na mě jako nezodpovědný blb, který vystavil do ohrožení života několik dalších lidí a troufám si říct, že i jeho nejbližší (tedy ti vyspělí, kteří chápou, o co jde a co všechno se ještě mohlo stát) si myslí totéž. Sáhněte si proto do svědomí.

Za sdílení a šíření děkuji.

18 komentářů:

  1. Se vším, co píšeš souhlasím, až na ty hry. Nemyslím si, že by na to, co se stalo měly vliv počítačové hry a také si nemyslím, že počítačové hry dokážou ovlivnit člověka tak moc, jako podle TV Nova bylo v tomto případě. Byla blbost sednout do auta a ujíždět, ale všichni se mohli zachovat jinak... Ať už Marty, nebo policie. Tím však nechci říct, že to nebyla jeho vina.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím se vším až na odstavec týkající se hraní her. Není ''dokázáno'' nic. Z deseti nezávislích testů vyjde 5 jako nasílí podpůrné a 5 proti. pokud někdo nerazí heslo ''viva America''. Protože co je americké musí být pravdivé. Tv Nova trochu přestřelila vyprávění o tom co probíhalo Martymu v hlavě. Zpráva o alkoholu byla tudíž odsunuta do pozadí, i jeho věk a zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  3. Článek nemá proti nikomu a ničemu útočit, tudíž ani proti konkrétním televizím. Jistě si dokážete připustit, že televize (Nova obzvlášť), ale i jiná média věci ohromným způsobem nafukují. Nic to nemění na mém názoru, že pokud je člověk zvyklý ujíždět před policií MŮŽE, nikoliv musí, se to promítnout i do reálného života jedince. Pokud bychom neměli připravené scénáře z televizních pořadů, zpravodajství, filmů a počítačů, nikoho by to ani nenapadlo a to nejde jen o honičky s policií, ale například i o bankovní loupeže.

    OdpovědětVymazat
  4. Je pátek prvního března a bezpečnostní agentura ... Jali se jej sledovat, ovšem jen co řidič spatřil vozidlo agentury, začal ujíždět.

    Odkud je prosím potvrzena informace, že řidič začal ujíždět po zpozorování vozidla agentury? Jiné zdroje uvádí změnu chování až po zpozorování vozidel Policie ČR. A s tím související otázka - jaké bylo chování řidiče v provozu, DOKUD "nezpozoroval vozidlo agentury" popřípadě Policie se zapnutými majáky? O tom, že jednání již zesnulého bylo nezákonné netřeba diskutovat, to je fakt.



    Místo očekávaného poklidného odstavení ale řidič Marty09 sešlápne plyn kradeného auta a zběsile mužům zákona ujíždí v rychlosti, která je skutečně závratná, konkrétně někde kolem 250km/h.

    Odkud je potvrzena informace o rychlosti okolo 250 km/h? Téměř všechny ostatní zdroje uvádí cca 200 km/h. A pohyboval se touto bezpečnost horožující rychlostí po celou dobu své jízdy nebo až jej začala pronásledovat Policie ČR?



    Po asi osmdesátikilometrové jízdě, ve které se Marty09 nejspíše snažil vyhnout trestu v obrovské rychlosti doslova smetl vozidlo, které bylo odstaveno na krajnici a velmi vážně zranil jeho řidiče, který musel být letecky transportován do nemocnice v Brně.

    Druhé vozidlo bylo odstaveno na příkaz Policie ČR, stejně jako ostatní vozidla v daném úseku. I když za náraz je rozhodně zodpovědný nyní již zesnulý, nabízí se otázka, zdali řidič nabouraného automobilu souhlasil, že jeho majetek a jeho život budou použity Policií ČR jako "zeď" do které bude Policií ČR nahnána nevyzpytatelně se chovající osoba za volantem (která ovšem sama v první řadě nese vinu za vznik takové situace, o tom není pochyb).



    Možná to ani nevíte, ale je dokázáno, že počítačové hry mají v dnešní době díky svému realistickému vyobrazení na člověka větší vliv, než si dokáže připustit.

    Zdroj? Vědecké kruhy se v této otázce samy rozcházejí. Zde v tomto konkrétním případě sehrál nepochybně roli alkohol (státem posvěcená droga, i když je pravda, že nyní již zesnulý jej požil před dovršením 18 let) a pravděpodobně tíživá situace nyní již zesnulého (což jej ale neopravňuje ohrožovat ostatní).

    Ovlivněn "médii obecně" nepochybně byl, televizní reportáže a noviny se již delší dobu předhánějí v honbě za senzacemi, takže bych se nedivil, kdyby i toto mělo vliv na jeho chování. V momentálně propírané počítačové hře Mafia:The City of Lost Heaven je hráč vyzýván k opatrné jízdě při použití vozidel. Zbrklá jízda nebo nerespektování pravidel provozu jsou atributy, které jsou pravidly dané hry penalizované, nikoliv odměňované.

    OdpovědětVymazat
  5. Odkud je prosím potvrzena informace, že řidič začal ujíždět po zpozorování vozidla agentury? Jiné zdroje uvádí změnu chování až po zpozorování vozidel Policie ČR. A s tím související otázka - jaké bylo chování řidiče v provozu, DOKUD "nezpozoroval vozidlo agentury" popřípadě Policie se zapnutými majáky? O tom, že jednání již zesnulého bylo nezákonné netřeba diskutovat, to je fakt.

    Patrné z výslechu řidiče vozidla bezpečnostní agentury. Jak se choval předtím je těžko odhadnutelné nicméně absolutně nepodstatné.

    --

    Odkud je potvrzena informace o rychlosti okolo 250 km/h? Téměř všechny ostatní zdroje uvádí cca 200 km/h. A pohyboval se touto bezpečnost horožující rychlostí po celou dobu své jízdy nebo až jej začala pronásledovat Policie ČR?

    První část: Maximální naměřená rychlost policejním passatem je přes 250km/h. Druhá část: viz první odpověď.

    --

    Druhé vozidlo bylo odstaveno na příkaz Policie ČR, stejně jako ostatní vozidla v daném úseku. I když za náraz je rozhodně zodpovědný nyní již zesnulý, nabízí se otázka, zdali řidič nabouraného automobilu souhlasil, že jeho majetek a jeho život budou použity Policií ČR jako "zeď" do které bude Policií ČR nahnána nevyzpytatelně se chovající osoba za volantem (která ovšem sama v první řadě nese vinu za vznik takové situace, o tom není pochyb).

    I kdyby nesouhlasil, je to ze zákona v kompetenci policie, jak jistě víte, i toto projednávala GIBS a neshledala člověka kompetentního k tomuto rozhodnutí vinným.

    --

    I kdyby se vědecké kruhy rozcházely jakkoliv, stačí zdravý rozum -> viz komentář výše, nicméně se nestavím jednoznačně za ovlivnění PC hrami, ale beru je jako jeden z možných a reálných faktorů. A ano, možná s tímto případem mám víc společného, než si myslíte.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za odpovědi.

    Cuká to zeptat se ohledně posledního odstavce vaší odpovědi, ale předpokládám že máte své důvody zůstat u stručné věty a záležitost nerozebírat.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravý rozum? Váš? Z Vaší odpovědi číší negace vůči hrám. Ikdyž jste k tomu připojil, že je to jeden z možných reálných faktorů, je to čistě irelevantní. Chcete být neutrální ale mezi řádky to vypadá jinak.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejen můj, třeba i váš. Zkrátka rozum průměrně inteligentního člověka. Navíc jsem neřekl, že za jeho smrt mohou hry, ale je to, opakuji, jeden z možných aspektů. Pokud k něčemu nebudete mít předlohu, neuděláte to. Detailnější informace už jsou ale na hlubší rozbor člověka znalého v sociologii.

    OdpovědětVymazat
  9. Postačí ''Zdravým rozumem'' docílit odpovědi, že za všechno může výchova, či nevýchova. Předlohy, jak píšete, se dají stejně najít tak ve zprávách, v knihách, ve filmech, v dějinách, u vrstevníků atd... Takže hry mají naprosto zanedbatelný dopad.

    Hry mají věkovou hranici ale ve zprávách ukazují grafický model přepadení, zabití atd. Navíc okořeněný detailnim komentářem. Těch aspektů můžou být tísíce takže dopad her není měřitelný v procentech ale v promilích.

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem rád, zaznívají-li mezi hromadami gramaticky nekorektního odpadu i názory inteligentní, ale jak již zde bylo psáno, u odstavce o vlivu her (a líbí se mi, že jsou zde uvedeny i filmy) bych rád doplnil vliv zpravodajských médií, reklam, společnosti a jejích pravidel, přátel a vlastně všeho, co člověka obklopuje, měl-li bych být z hlediska objektivity korektní. Kladení důrazu pouze na zábavní média, jimiž hry a filmy jsou, mi tedy přijde komické.

    V konečném důsledku vše závisí jen na zkušenostech, schopnosti doopravdy pochopit následky svých činů a chopit se zodpovědnosti za ně a vlastním rozumu člověka. A ty zde selhaly.

    OdpovědětVymazat
  11. Pod tento text bych se klidně podepsal. Souhlas.

    OdpovědětVymazat
  12. Hry jsou stejně jako drogy o sociální vyspělosti - pro většinu omladiny škodlivé, neb nezná mezí ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Výborný článek. Škoda, že jsem ho objevil až teď. Přesto dám odkaz na něj pod své video, třeba se ještě někdo přijde podívat...

    OdpovědětVymazat
  14. já sy myslím, že za to můžou hry, ale nemůže to mýt vliv na zdravého člověka

    OdpovědětVymazat
  15. Je dokázané, že počítačové hry spolu s alkoholem či jinými drogami mají vliv (sic menší ale mají). Proto tedy si také myslím, že když viděl za sebou vozidla agentury a pak dokonce policie, rozhodl se na základě nějakého filmy či video hry > ujíždět. Také u té bouračky je až z 96% skoro jasné, že zemřel už při nárazu, minimálně ho to hodilo do bezvědomí.
    To by bylo nejspíše vše z mého názoru k tomuto článku.

    OdpovědětVymazat
  16. "Hry jsou stejně jako drogy o sociální vyspělosti - pro většinu omladiny škodlivé, neb nezná mezí ;)" - Nesouhlasím. Počítačové hry může hrát kolik - 200 milionů lidí? To jsem spíše minimalista. Pokud bereme matematicky většinu jako podíl větší než jedna polovina celku, tak jsem opravdu přesvědčen, že přes 100 milionů lidí (velice hrubý odhad připomínám) nemá sociální problémy tohoto typu. Spíše se jedná o řády desítek.

    Co se týče vlivu PC her na psychiku: věřte, že jsem toho o Martym přečetl spoustu a dost komentářů - a to jak zastánci, tak odpůrci těchto her - se ohánějí nějakými studiemi, které prý jejich názor podporují. Vtipné však je, že jsem neviděl žádný odkaz na takovou studii a až na vyjádření "renomovaných odborníků" v TN jsem neslyšel žádný odborný názor na toto téma. Dokud se tedy k nějakým odborným materiálům nedostanu, tento argument pro mě nemá váhu.

    Můj názor: Marty v 17 vzal (slovo ukradl se mi tam prostě nějak nehodí) svému otci auto a ujížděl před policií, až naboural a následně zemřel. Co si o tom myslím? Zasraná hovadina z jeho strany. Proč si myslím, že to udělal? Z největší části panika. Jel bez ŘP v cizím autě a už byl ve věku, kdy by se mohl dostat do vězení. Zřejmě ho tahle myšlenka vyděsila a rozhodl se ujet. Jaký vliv podle mě měly hry? Menší, než se jim přisuzuje. Zrovna v tomto případě hrál před odjezdem hru Mafia, která rozhodně není založená na tom, aby člověk ujížděl před policií. Naopak, často je lepší zastavit a zaplatit pokutu, než riskovat větší problémy. Pakliže mají média nějaký vliv, tak bych ho přisoudil spíše akčním filmům, seriálům a snad i televizním zprávám. Jinak myslím, že kdo udělá takovýhle zločin, udělal by ho, i kdyby hry nehrál. Hry mu spíše jen ulehčí práci s přemýšlením nad provedením, ale to je v podstatě jen odklad v řádu dnů.

    PS: Jsem si vědom, že můj příspěvek je dlouhý, jiný asi nebudu, ale snažil jsem se ho napsat, jak nejlépe dokážu a pokud jste si ho přečetli, jsem vděčen za Váš čas a doufám, že nebyl časem promrhaným.

    OdpovědětVymazat
  17. Podepíšu každý písmeno pod tímhle článkem. Naprostý souhlas s autorem, líp bych to snad ani nedokázal říct, natož napsat.

    OdpovědětVymazat
  18. Souhlasí a být Vámi, tak už bych to pořád dokola neřešil. Byl debil, ukradl auto, naboural, umřel. TEČKA...

    OdpovědětVymazat